Lezing Zwanenwater 2022

MAANDAG 26 SEPTEMBER 2022
Aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering heeft Margreet Frowijn-Druijven een lezing gegeven over natuurgebied het Zwanenwater

Margreet Frowijn-Druijven uit Schagen fotografeert al vele jaren alles wat bloeit en groeit in natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog. In dit ruim 600 hectare groot natuurgebied van Natuurmonumenten is zij al meer dan 15 jaar vrijwilliger waarbij ze excursies geeft en de dagvlinders monitort. Voor vele bezoekers is zij dan ook een bekend gezicht. Door haar vrijwillige inzet komt ze ook op de mooiste locaties. In de lezing nam ze ons mee het gebied in en heeft ze laten zien wat elk jaargetijde heeft te brengen. Aan de orde kwamen vele planten, amfibieën, vlinders, paddenstoelen en vogels. Margreet schrijft ook bijna iedere week een column over de natuur op de site Flessenpost uit Schagen.

Het Zwanenwater is een bijzonder gebied, het herbergt de twee grootste natuurlijke duinmeren van West Europa. Het gebied is ontstaan na de aanleg van de Zijperzeedijk in 1596. Door het stuiven van zand zijn duinen, valleien en meren ontstaan. Sinds 1973 beschermt Natuurmonumenten dit natuurgebied. 

Foto: W. Kroon