Japanse Duizendknoop

Schadelijke plant
De Japanse Duizendknoop is een snel groeiende woekerende plant waarvan de wortels schade kunnen toebrengen aan uw woning, leidingen en bestrating. Als de Japanse Duizendknoop in uw tuin groeit, dan raden wij u aan de plant direct te verwijderen.

Hoe herkent u de Japanse duizendknoop?

  • 1 tot 3 meter hoog
  • holle, rechtopstaande stengels met roodbruine vlekken
  • eironde, ietwat leerachtige bladeren, zonder haren aan de onderkant
  • lengte bladeren: 10 tot 15 cm lang
  • kleine crème-witte, soms wit-roze bloemen van juli tot en met september.
Bloeiende Japanse duizendknoop – foto: NVWA – NRC

Ontwikkeling van de plant
De plant groeit van april tot november. In april schiet deze uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groene bladeren aan met een grootte van 10-15 cm. De plant kan uitgroeien tot wel 3 meter hoog. Van juli t/m september bloeit de plant met kleine crème-witte bloemen. In de winter sterft hij af, maar blijven de verdorde stengels staan.

STAPPENPLAN VERWIJDEREN JAPANSE DUIZENDKNOOP

Als de Japanse Duizendknoop in uw tuin groeit, dan raden wij u aan deze direct te verwijderen. U doet dit op de volgende manier.

Knip de plant tot op de grond af. Herhaal dit vervolgens elke week. Zo raakt de plant uitgeput en komt deze na verloop van tijd niet meer terug. Naast afknippen kunt u ook de wortels zorgvuldig uitsteken of heet water over de plant gieten.

Voer het groenafval niet af via de groene container! Dit groenafval moet in de grijze container, zodat het verbrand kan worden. Ieder klein scheutje van de plant kan namelijk ergens anders een nieuw plantje worden. Op deze manier voorkomt u zo goed mogelijk verdere verspreiding van de plant.

Openbaar groen
Treft u de plant aan in openbaar groen of op straat? Geef deze locatie dan door aan de gemeente Schagen via de website van Fixi: https://www.fixi.nl/#/issue/new+map

Tekst en foto’s: www.nvwa.nl en Wooncompagnie Hoorn.