Ontwerp Hoep Zuid

Ashok Bhalotra is een bekende architect die u wellicht kent van de wijken Kattenbroek in Amersfoort of Stad van de Zon in Heerhugowaard. Maar wist u dat hij ook de wijk Hoep Zuid heeft ontworpen?

De eerste streken van zijn potlood leken op een pijl en boog. De boog is nu ook De Boog en de pijl is De Dreef, de zichtlijn vanaf de geluidswal op de kerk op de Markt. Op luchtfoto’s van de wijk is dit ook duidelijk herkenbaar. Zoals ook duidelijk te zien is waarom Het Schip, Het Schip genoemd wordt, met zijn duidelijke voorsteven, stuurhut en achterdek, gelegen in het water.

Het ontwerp moest zorgen voor een woonwijk met allure. Geen rechttoe rechtaan indeling maar speels van opzet met ook ronde vormen. De wijk was erg in trek gezien de tumultueuze verkoopbijeenkomst bij Igesz in Schagen.

Een mooi ontwerp, maar met een moeizame start van de bouw; de reden tot het oprichten van de Bewonersvereniging Hoep Zuid. Er was aan het begin enige strijd tussen bewonersvereniging, projectontwikkelaar, bouwer en de gemeente. Op de één of andere manier was het niet duidelijk dat we allemaal voor hetzelfde streden, namelijk een mooie wijk waar het heerlijk wonen is. Pas nadat het overleg beter werd, kon gewerkt worden aan dit gezamenlijke doel. Op 25 april 1994 verhuisden de eerste bewoners naar Hoep Zuid.

De statuten van de bewonersvereniging waren ruim opgezet, zodat het na de bouwfase van de wijk, zo omgezet kon worden naar een vereniging, die zorgt voor meer betrokkenheid tussen de bewoners. Met activiteiten voor jong en oud wordt dit gerealiseerd.

[Bron: Jubileumboekje Hoep Zuid 25 jaar / Hans Kolb, oud-voorzitter]

Fotograaf: onbekend *
Fotograaf: onbekend. *
Fotograaf: onbekend. *

* De eigenaar/fotograaf van deze foto’s kan ons mailen voor naamsvermelding of het verwijderen van de foto’s.